Planten met 'racistische' namen worden hernoemd

Maar liefst 218 planten en algen met 'racistische' namen krijgen een nieuwe naam. Dat hebben wetenschappers onlangs besloten op het Internationale Botanische Congres in Madrid. Het gaat om planten met een naam waar het woord ‘kaffer’ in staat. 'Caffer' of 'Kaffer' komt van het Arabisch 'kāfir'. Het was al vroeg een benaming voor de 'ongelovige' (lees: niet-moslim) zwarte volkeren aan de Afrikaanse oost- en zuidwestkust, ontstaan ten tijde van de Arabische slavenhandel in dat gebied. Het woord wordt vandaag als een scheldwoord beschouwd. 

Lees meer »

Woke verdeelt Duitse skeptici

Het heeft gerommeld binnen de Duitse skeptische organisatie Gesellschaft zur wissenschaftlichen Untersuchung von Parawissenschaften (GWUP). De oorzaak was verdeeldheid over de vraag of de 'Critical Theory' en de daarbij horende 'Critical Studies' al dan niet tot de focus van de organisatie horen. 

Lees meer »

MIT bant diversiteitsverklaringen

Het Massachusetts Institute of Technology (MIT) (Cambridge, Massachusetts), bant als eerste private elite-universiteit in de Verenigde Staten diversiteitsverklaringen bij aanwervingen van docenten. Dat maakte de woordvoerder van de universiteit bekend op zaterdag 4 mei. De beslissing werd genomen door de president van MIT, Sally Kornbluth. Ze werd daarin gesteund door de provoost, de kanselier en de zes decanen.

Lees meer »

'Antiwokepartij' verdubbelt aantal zetels aan Vrije Universiteit in Amsterdam

De Vrijmoedige Studentenpartij heeft vier van de elf studentenzetels in de universiteitsraad van de Vrije Universiteit in Amsterdam gehaald, zo meldt De Telegraaf. De partij, die zichzelf niet expliciet antiwoke, maar eerder anticancelcultuur en voor academische vrijheid noemt, verdubbelde daarmee haar aantal zetels. In Nederland is het nog slechter gesteld met de academische vrijheid dan in België. Maar de tegenbeweging groeit, zoals hieruit blijkt. Wat de inhoudelijke verdiensten van deze partij zullen zijn, valt nog te bekijken. Het verschil tussen 'geslacht' en 'gender' is hen alvast niet bekend ... 

Lees meer »

Universiteit van Flensburg verwijdert vrouwensculptuur wegens 'te breed bekken'

Aan de Europese Universiteit in Flensburg werd een vrouwensculptuur verwijderd. Het gaat om de Primavera van Fritz During. Het beeld stond 67 jaar lang in de foyer van de universiteit. Enkele vrouwelijke studenten en wetenschappers voelen zich nu echter ongemakkelijk door haar brede bekken. Dat zou vrouwelijke devotie en vruchtbaarheid benadrukken en is aldus minachtend voor vrouwen. Martina Spirgatis, universiteitsfunctionaris voor gelijke kansen, zei in het Flensburger Tageblatt dat de sculptuur een 'verouderd vrouwbeeld symboliseerde dat niet geschikt is om (...) op zo'n centrale plaats aan een universiteit te staan'.

Lees meer »

Universiteit, blijf bij je leest!

De academische vrijheid aan Nederlandse universiteiten staat onder druk. Dat stelt het Docentencollectief in een opiniestuk. De universiteiten zijn in de ban geraakt van een beperkte set politieke en ideologische overtuigingen. Door deze overtuigingen te omringen met de schijn van wetenschappelijke objectiviteit brengen de universiteiten het grondprincipe van vrije wetenschap in gevaar, en belemmeren ze de opleiding van studenten tot autonome burgers, aldus het collectief. Het probleem stelt zich vooral bij thema's als klimaat, coronavirus, kolonialisme, gender en supranationale organisaties. Daar nemen de universiteiten vaak een activistische houding aan in plaats van een kritisch-wetenschappelijke. En dat is een zeer kwalijke zaak. 'Universiteit, blijf bij je leest!', is dan ook de boodschap van het collectief. 

Lees meer »

Zwicht UC Berkeley ook voor naamswijziging onder druk van cancelcultuur?

Trinity College in Dublin (Ierland) verwijdert momenteel de naam van haar grootste bibliotheek 'The Berkeley Library'. De achttiende-eeuwse George Berkeley was immers niet alleen een gevierd filosoof. Hij bracht ook enkele jaren van zijn leven door in de Verenigde Staten, waar hij een notoir slavenhouder was. Ook had hij het twijfelachtige plan opgevat om de inheemse kinderen het christelijke geloof op te dringen.

Lees meer »