Is links gewoon slimmer? Ideologie aan onze universiteiten

‘There is no idea so stupid that you can’t find a professor who will believe it.’ Dit citaat van de Amerikaanse auteur H.L. Mencken prijkt vooraan in het boek van Andreas De Block. Het zet meteen de toon ervan. Academici zijn geen onfeilbare en objectieve producenten van vaste waarheden. Het zijn ook mensen met vooroordelen, die al dan niet intentioneel fouten maken en vooral hun kleine hebbelijkheden en tribale reflexen uitvechten op allerlei intermediaire fora zoals redacties van wetenschappelijke tijdschriften, benoemingscomités, commissies voor toekenning van beurzen en projectfinanciering, het activistisch opjutten van studenten enzovoort.

Lees meer »

over woke

In maart 2023 verscheen bij de uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts het boek over woke van de alom gekende Bart De Wever. Dat een toppoliticus en burgemeester van de grootste stad van het land aandacht schenkt aan het fenomeen ‘woke’ moet toegejuicht worden. Hypatia is immers opgericht om te wijzen op de desastreuze invloed van het woke-denken op de academische vrijheid en het wetenschappelijk onderzoek.

Lees meer »

Tout doit disparaître

Woensdag 24 mei stelde Nicolas de Pape zijn boek Tout doit disparaître. Cancel culture, Wokisme et autres nihilismes contemporains voor in Sint-Pieters-Woluwe. De voorstelling was georganiseerd door de groep ‘Liberté & Démocratie’.

Lees meer »

Links ≠ woke

De Joods-Amerikaanse filosoof Susan Neiman (1955) reisde op 30 april 2023 af naar Gent om haar boek Links is niet woke (Left Is Not Woke) voor te stellen op de Dag van de Filosofie. Na haar presentatie, stelde de Pools-Belgische filosofe Alicja Gescinska (1981) nog enkele vragen aan haar.

Lees meer »