Positief nieuws: University of Utah gaat voluit voor academische vrijheid en vrije meningsuiting

Gepubliceerd op 16 december 2023 om 11:23

Hoewel het in de Verenigde Staten niet bijzonder goed gesteld is met de academische vrijheid en de vrijheid van meningsuiting, zien we toch hier en daar een lichtpunt. De University of Utah verklaarde recent namelijk elk debat te verwelkomen en veel belang te hechten aan de diversiteit van ideeën onder personeel en studenten. 

 

University of Utah (Afbeelding: Daderot, CC0, via Wikimedia Commons)

 

'We proberen hier op de University of Utah een First Amendement-cultuur te creëren waarin mensen begrijpen dat de universiteit niet het ene voorkeursstandpunt boven het andere onderschrijft, maar in plaats daarvan een omgeving wil creëren waarin een gezond debat kan plaatsvinden en mensen het erover eens kunnen zijn dat ze het oneens zijn', zei Paul Cassell, hoogleraar aan het S.J. Quinney College of Law en lid van het Academic Freedom Committee van de universiteit.

Academische vrijheid en vrijheid van meningsuiting zijn essentieel voor het succes van de University of Utah en alle instellingen voor hoger onderwijs, benadrukte Cassell nog. 

De universiteit heeft verschillende bronnen beschikbaar waarop het personeel kan terugvallen. Zo is er het faculteitshandboek dat informatie geeft over rechten en verantwoordelijkheden van docenten, onder andere rond academische vrijheid. Daarnaast is er ook een brief die de best practices om standpunten te uiten uitlegt.  

En ook niet onbelangrijk: onlangs nam de Utah Board of Higher Education een resolutie aan waarin de principes van vrije meningsuiting nog eens worden bevestigd. 

De resolutie schetst principes en richtlijnen waaraan universiteiten zich zouden moeten houden bij het beschermen van de vrijheid van meningsuiting. Zo mogen ze geen sprekers afzeggen 'wier standpunten verdeeldheid zaaien of verontrustend zijn'. In plaats daarvan moedigt de resolutie instellingen aan om 'een cultuur te bevorderen die respectvolle discussie en debat over controversiële of impopulaire standpunten aanmoedigt'.