Universiteit van Flensburg verwijdert vrouwensculptuur wegens 'te breed bekken'

Gepubliceerd op 28 juli 2023 om 11:15

Aan de Europese Universiteit in Flensburg werd een vrouwensculptuur verwijderd. Het gaat om de Primavera van Fritz During. Het beeld stond 67 jaar lang in de foyer van de universiteit. Enkele vrouwelijke studenten en wetenschappers voelen zich nu echter ongemakkelijk door haar brede bekken. Dat zou vrouwelijke devotie en vruchtbaarheid benadrukken en is aldus minachtend voor vrouwen. Martina Spirgatis, universiteitsfunctionaris voor gelijke kansen, zei in het Flensburger Tageblatt dat de sculptuur een 'verouderd vrouwbeeld symboliseerde dat niet geschikt is om (...) op zo'n centrale plaats aan een universiteit te staan'.

 

Afbeelding: Universiteit van Flensburg (Christian BergerCC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons)

 

De beslissing oogstte binnen de universiteit ook kritiek. Zo sprak student Janko Koch, lid van de universiteitsraad, over 'cancelultuur': 'Het feit dat gelijkheids- en diversiteitsfunctionarissen zich de interpretatieve soevereiniteit over kunstwerken toe-eigenen is zeer problematisch.'

De Primavera heeft onderdak gekregen in het bureau van het gebouwbeheer. In de foyer staat er een vraagteken in regenboogkleuren op de plaats van de sculptuur. De universiteit benadrukt echter dat dit geplaatst werd door een onbekende en dat dit geen vervanging is van het kunstwerk.