Hypatia legt memorandum academische vrijheid voor aan Vlaamse universiteiten

Gepubliceerd op 28 juni 2024 om 15:13

Het academiejaar 2023-2024 loopt stilaan ten einde. Met het nieuwe academiejaar 2024-2025 in zicht maakte Hypatia een memorandum over de academische vrijheid op. Dit memorandum werd door de kernleden Astrid Elbers en Boudewijn Bouckaert op 28 juni alvast voorgelegd aan Geert Bourgeois, voorzitter van de raad van bestuur van de Universiteit Gent. 

In het memorandum schuift Hypatia de volgende werkpunten naar voor:
1. De hoofdopdracht van de universiteit is wetenschapsbeoefening, geen activisme.
2. Bij benoemingen en promoties van personeel en bij publicaties mogen wetenschappelijke merites het enige criterium zijn.
3. Er moet aandacht zijn voor voldoende diversiteit aan opinies.
4. Net als gewone burgers genieten academici van het recht op vrije meningsuiting. Van opinies die het vakgebied raken, mag wel verwacht worden dat zij beantwoorden aan de wetenschappelijk-methodologische vereisten van dat vakgebied.
5. Bij politieke debatten en politieke acties moeten de universitaire besturen erop toezien dat extreme groepen, die bereid zijn tot geweld en intimidatie, hun wil niet kunnen opleggen aan de rest van de universitaire gemeenschap en de reputatie van de universiteit als vrijplaats van intellectueel debat niet ondermijnen.
Hieronder vindt u de volledige tekst van het memorandum.