Fotogalerij met eminente juristen opgedoekt aan Universiteit Antwerpen: 'Kortzichtig woke-initiatief'

Gepubliceerd op 10 oktober 2023 om 19:40

Aan de faculteit Rechten van de Universiteit Antwerpen ontstond opschudding nadat decaan Frederik Swennen een eregalerij met portretten van eminente 'witte' juristen liet opdoeken. Marc Bossuyt en Chris Van den Wyngaert, twee topjuristen, waren not amused. 'We worden gecanceld', klinkt het.  

Universiteit Antwerpen - Hof Van Liere (afbeelding: File:University of Antwerp Hof van Liere.jpg - Wikimedia Commons

 

Voor de aanloop tot die voorval moeten we terug naar 2018. Toen besloot het dagelijkse bestuur van de faculteit Rechten een grotere zichtbaarheid te geven aan verdienstelijke leden. Het resultaat was een eregalerij van portretten - zowel in de faculteit als online - van topjuristen. De negenkoppige galerij bestond onder andere uit Chris barones Van den Wyngaert (bekend van het Internationaal Strafhof), Marc baron Bossuyt (oud-voorzitter Nederlandse taalgroep Grondwettelijk Hof) en rector Herman Van Goethem. In het totaal ging het om acht blanke mannen en een blanke vrouw. 

In maart 2022 ontving de Amerikaanse juriste Patricia J.Williams, een kleurlinge, een eredoctoraat van de Universiteit Antwerpen voor haar expertise rond ras, gender, literatuur en recht. De faculteit gaf haar daarom ook een plaats in de eregalerij. Alleen was haar portret kleiner dan dat van de anderen en omdat de muur al vol hing, hing haar portret onder en niet naast dat van de andere leden. 

Toen was het hek van de dam. De kwestie belandde bij het Lerend Netwerk Duurzaamheid en Diversiteit dat met het advies kwam de galerij niet in de huidige vorm te behouden. Zowel fysiek als online wordt de galerij tijdelijk weggehaald. De actie viel echter niet in goede aarde bij iedereen: 'Ik heb nooit gevraag om in die galerij te hangen', aldus een verontwaardigde Chris Van den Wyngaert in Het Laatste Nieuws. 'De faculteit nam dat initiatief. Maar dat ze plots werd opgedoekt, geeft me het gevoel gecanceld te zijn. Ik moet vaststellen dat excellentie in je vakgebied, iets wat een universiteit toch wil aantrekken, niet meer vooropstaat. Hoe ik dit zie? Als een kortzichtig woke-initiatief van de faculteit.' Marc Bossuyt treedt Chris Van den Wyngaert bij. Herman Van Goethem daarentegen, onthoudt zich van commentaar. 

Decaan Frederik Swennen verdedigt zich via woordvoerder Frederik Swennen: 'De eregalerij moest verbindend zijn, maar door het fotoprobleem ontstond een tegenstelling. Onze beslissing had niets met woke of cancelcultuur te maken.' Op dit moment wordt nog naar een oplossing gezocht. Het kan dus zijn dat de galerij later in een andere vorm terugkeert.