Bart Eeckhout over Hypatia

Gepubliceerd op 7 maart 2023 om 22:44

Bart Eeckhout beëindigde zijn commentaar op Bart De Wevers boek over woke op zaterdag 3 maart 2023 in De Morgen als volgt: ‘Bevangen door dezelfde morele paniek als De Wever, richtten enkele academici onlangs het meldpunt ‘Hypatia’ op voor wie “een woke-incident aan een hogeschool of universiteit (wil) melden”. Een kliklijn dus om de vrije meningsuiting te beschermen. Zouden de initiatiefnemers daar zelf de wrange contradictie niet van inzien? Naar verluidt bedraagt het aantal gerapporteerde incidenten voorlopig overigens nul.’

Eeckhout reduceert ons initiatief dus tot een ‘kliklijn’. Nogal doorzichtig. Als het initiatief voor een meldpunt van de ‘verkeerde kant’ komt, noem je het een kliklijn. Als het van de ‘juiste kant’ komt, is het een meldpunt of een klokkenluider. Heeft De Morgen het meldpunt van UNIA ooit als een ‘kliklijn’ bestempeld?

We zouden ook aan morele paniek lijden en ons meldpunt zou ‘naar verluidt’ voorlopig nog droog staan. Jammer genoeg is deze informatie verkeerd. We kregen reeds verschillende meldingen binnen. En als Eeckhout niet in het bestaan van woke in Vlaanderen gelooft, raden we hem de pagina op de website van de Vrije Universiteit Brussel WeDecolonize VUB aan. Dat is onvervalste woke. In de USA doen ze niet beter.

 

Em. prof. dr. Boudewijn Bouckaert

Universiteit Gent

De auteur is kernlid van Hypatia