Zwicht UC Berkeley ook voor naamswijziging onder druk van cancelcultuur?

Gepubliceerd op 26 mei 2023 om 21:05

Trinity College in Dublin (Ierland) verwijdert momenteel de naam van haar grootste bibliotheek 'The Berkeley Library'. De achttiende-eeuwse George Berkeley was immers niet alleen een gevierd filosoof. Hij bracht ook enkele jaren van zijn leven door in de Verenigde Staten, waar hij een notoir slavenhouder was. Ook had hij het twijfelachtige plan opgevat om de inheemse kinderen het christelijke geloof op te dringen.

Toch wil de University of California Berkeley (UC Berkeley) het voorbeeld van Trinity College voorlopig niet volgen'We erkennen dat de oprichters van de universiteit ervoor kozen om hun nieuwe stad [de stad Berkeley in Californië, nvdr.] en campus te vernoemen naar een individu wiens standpunten geen eer of herdenking verdienen. (...) Tegelijkertijd zijn we ons bewust van het feit dat in de loop van de 155 jaar sinds de oprichting van de universiteit 'Berkeley' heel verschillende waarden en perspectieven is gaan belichamen en vertegenwoordigen', aldus universiteitswoordvoerder Dan Mogulof.  

Maar naamsveranderingen brengen ook heel wat nadelen met zich mee. Ten eerste is de UC Berkeley inmiddels een zeer bekende naam met een stevige reputatie. Ten tweede is het kostenplaatje erg hoog. Denk aan uithangborden, logo's drukwerk ... die gewijzigd moeten worden. Tot slot kan een naamsverandering rekenen op flink wat kritiek. Zo zei David Aaker, marketingspecialist en professor emeritus aan Berkeley's Haas School of Business, dat het besluit van Trinity College om de naam van 'The Berkeley Library' te verwijderen leek op een 'willekeurig moreel oordeel'.

Foto: UC Berkeley Tower (John Loo https://www.flickr.com/people/johnloo/, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons)