Genderonderzoek gecanceld: activisten nemen prestigieuze tijdschriften over

Gepubliceerd op 19 mei 2023 om 12:14

J. Michael Bailey, professor psychologie bij de Northwestern University (Illinois), publiceerde in maart 2023 een artikel over Rapid Onset Gender Dysphoria (ROGD) in het tijdschrift Archives of Sexual Behavior. Op een maand tijd werd het artikel meer dan 38.000 keer gedownload. Reden tot vreugde bij de International Academy of Sex Research (IASR), de aan het tijdschrift verbonden academische vereniging, zou men denken. Integendeel. De IASR onderneemt nu pogingen om het artikel te cancelen. Wat ging er fout? Bailey en zijn co-auteur waren kritisch tegenover ROGD (snel optredende genderdysforie) bij kinderen en de daaraan vaak gekoppelde ingrepen tot geslachtsverandering. Gevolg: onder de titel van het artikel staat voor de lezer nu de volgende disclaimer: 

 

10 May 2023 Publisher’s Note: readers are alerted that concerns have been raised regarding methodology as described in this article. The publisher is currently investigating this matter and a further response will follow the conclusion of this investigation.       

 

Een onderzoek dat slordig gevoerd werd, verdient inderdaad een kritische evaluatie. Bailey toont echter overtuigend aan dat het hier een drogreden betreft. Volgens hem zijn er twee echte redenen voor de poging om het artikel te schrappen. Ten eerste is de IASR zelf steeds meer gericht op identiteitspolitiek en activisme. Ten tweede vechten activisten van zowel binnen als buiten het redactieproces van de Archives of Sexual Behavior steeds vaker artikelen aan wanneer deze hen niet bevallen. 

J. Michael Bailey, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons